Как да се погрижим за дървета и храсти Избрана

Разбира се, почистването на двора е неприятно занимание и няма спор с това. Не се разстройвайте: скоро изразходваният труд ще се върне при нас стократно, а появата на градината ще демонстрира на всички наоколо, че истински собственик живее тук!

Дърветата и храстите, които скрихме за зимата, вече не се нуждаят от защита, така че всички заслони могат да бъдат премахнати. След това си струва внимателно да разгледате отделенията си, като проверите как са зимували. След като откриете замръзнали кости - пукнатини в кората - с остър нож почистете раните до здрави тъкани, дезинфекцирайте с 3% бордоска смес и след това внимателно ги обработете с градински сортове.

Подрязването е важна част от пролетното почистване на градината

Ако короната на дърветата и храстите се сгъсти, е време да се отървете от допълнителните клони, като ги подрязвате с градински ножици или трион. Трябва само да направите това, докато пъпките не започнат да цъфтят.

Необходимо е да се премахнат всички болни, сухи и слаби издънки, клони, които се търкат едни върху други, както и насочени в короната или надолу. В същото време всеки път не забравяме да третираме местата на резените с разтвор на меден сулфат (вземете 1 чаена лъжичка витриол на 1 литър вода) и градински вар. След тази обработка, секциите ще заздравее по-бързо, запазвайки здравето на растенията. И ако искате да научите повече за пролетната резитба, препоръчвам ви да разгледате този пост.

Не трябва да пренебрегват сухите и аварийните дървета - те трябва да бъдат премахнати. Е, всички останали - да побелеят. Дори да направим това през есента, побеляването през зимата все още е частично отмито, така процедурата трябва да се повтори през пролетта. За да направите това, може да използвате готова бяла вода или сами да приготвите разтвор, като смесите 3 кг вар, 500 г меден сулфат и 10 литра вода. Много интересно и информативно е това как и защо да избелите дървета.

Ако в парцела има оранжерия или парник, за тях, също трябва да се погрижите. Така внимателно инспектираме всички дървени части, заместваме неизползваема и изгнила дървесина с нова и я обработваме с едно от специалните защитни средства. Всички рамки, ако боята се е разпаднала на места или са се напукали, трябва да бъдат шлифовани и боядисани. Проверяваме състоянието на металните конструкции, като обръщаме особено внимание на местата, където елементите се свързват помежду си.

Оранжерия много скоро ни трябва

Внимателно измивам стъклените части на оранжерията от двете страни с помощта на специални почистващи препарати. Ако няма специални препарати под ръка, чашите могат лесно да се почистват с помощта на разтвори, приготвени със собствени ръце. Освен това е необходимо да се почистят всички дренажи и да се отстранят остатъците от растителни остатъци от оранжерията.

Разбиваме лехите и цветните лехи, грижим се за цветните лехи

Ако сте планирали да оборудвате няколко нови легла или цветни лехи през есента, но не сте успели да го направите поради „внезапно настъпилата зима“, сега е моментът да го направите. В безплатните легла досега може да сеете студоустойчиви сидерати - ръж, горчица или други култури. Така няма да позволим на плевелите да заемат място и ще подобрим почвата.

Източник: Булком.com.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.